Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir, fermente bir süt ürünü olup sağlıklı bakterilerle doludur. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır ve birçok vitamin ile mineral içerir. Günlük 1 bardak tüketimi önerilirken, çeşitli sağlık faydaları ile bağışıklık sistemini destekler.
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?
29 Ağustos 2024

Kefir Nedir ve Nasıl Tüketilmelidir?


Kefir, dünyanın pek çok yerinde sağlık amacıyla tüketilen fermente bir süt ürünüdür. İnek, koyun veya keçi sütü kullanılarak elde edilebilir. Fermente olduğu için tadı hafif buruk olabilir. Sütle karşılaştırıldığında daha fazla sindirime yardımcı bakteri içerir, bu sayede bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlar. Aynı zamanda sağlık için faydalı birçok vitamin ve mineral barındırır.

Sindirim üzerinde olumlu etkileri bulunan kefir, kabızlık, hazımsızlık ve sindirimle ilgili diğer sorunlarda kullanılabilecek faydalı bir içecektir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu farklı hastalıklara karşı koruyucu özellik sağlar. Doğal bir antibiyotik etkisi olan kefir, B12, B1, biotin ve K vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Magnezyum ve yüksek kalsiyum içeriği ile kemiklerin güçlenmesini sağlayarak kemik kayıplarını engeller.

Kefir Ne Kadar Tüketilmelidir?


Kefir, genel sağlık durumunu korumak amacıyla tüketiliyorsa günlük olarak 1 bardak kadar tüketilebilir. Ancak bu miktar, tüketen kişinin yaşına ve ağırlığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kefir asla bir ilaç değildir. Bir içecek türü olan kefir, yemeklerle beraber içilebileceği gibi ayrı olarak da içilebilir. Fazla kilolu olan kişiler kefiri yağsız süt kullanarak mayalamalıdır. Eğer kefir herhangi bir hastalığa karşı tedavi amacıyla içiliyorsa, 1 bardak ile sınırlı kalınmamalıdır. Günlük 1 bardak ile başlanarak, 5 bardağa kadar içilebilir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?


  • Karaciğer için faydalıdır.
  • Şişkinliği önleyici etkisi vardır.
  • Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Sinüzite karşı iyi gelir.
  • Kabızlığı önler.
  • Antibiyotik özelliği ile enfeksiyon hastalıklarına karşı kullanılabilir.
  • Mide ülserinin tedavisinde yardımcı olabilir.
  • Kanserin oluşmasını ve ilerlemesini önleyici etkisi vardır.
  • Diş ve kemik yapısını kuvvetlendirir.
  • Cilde sürüldüğünde sivilcelere karşı iyi gelir.
  • Cilt mantarına karşı iyi gelir.
  • Göz sağlığına karşı iyi gelir.
  • Akciğer enfeksiyonuna karşı faydalıdır.

1 Bardak Kefirin Besin Değerleri

  • 1 bardak kadar kefir yaklaşık 150 kalori içerir.
  • Yağ: 8 gram
  • Kolesterol: 30 gram
  • Karbonhidrat: 12 gram
  • Protein: 11 gram
  • Sodyum: 125 miligram
  • Potasyum: 350 miligram
  • Şeker: 4 gram
  • A vitamini: Günlük ihtiyacın %10'u
  • Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %30'u
  • C vitamini: Günlük ihtiyacın %4'ü

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Usunbike 04 Ağustos 2024 Pazar

Kefirin tadı neden hafif buruk oluyor? Sindirim üzerindeki etkileri nedeniyle günlük tüketimde miktarını nasıl ayarlamalıyız? Ayrıca, fazla kilolu olanlar neden yağsız süt kullanarak kefir yapmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Usunbike,

Kefirin tadının hafif buruk olmasının sebebi, içeriğinde bulunan laktik asit bakterileri ve mayaların fermantasyon sürecinde ürettikleri maddelerdir. Bu fermantasyon süreci, kefirin karakteristik ekşi ve hafif karbonatlı tadını oluşturur.

Sindirim üzerindeki etkilerine gelince, kefirin probiyotik içeriği bağırsak florasını dengeleyerek sindirim sistemine olumlu katkılarda bulunur. Ancak her gün fazla miktarda tüketmek bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Genellikle günde bir bardak kefir tüketimi yeterli ve faydalı olacaktır.

Fazla kilolu olanların yağsız süt kullanarak kefir yapmaları önerilir çünkü yağsız süt, kalori alımını azaltarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca, yağsız sütle yapılan kefir de aynı probiyotik faydaları sağlar, bu nedenle besin değerinden ödün vermemiş olursunuz.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Kefir Neye İyi Gelir?
Kefir Neye İyi Gelir?
Kefir Faydaları Nelerdir?
Kefir Faydaları Nelerdir?
İlginizi Çekebilir
Kefir Kültürü
Kefir Kültürü
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefir Nedir? Kefir Nasıl Kullanılır ve Özellikleri
Kefir Nedir? Kefir Nasıl Kullanılır ve Özellikleri
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir?
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir?
Su Kefiri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Su Kefiri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?