Kefir Nasıl Mayalanır
Kefir, tarihsel olarak Batı Asya Türkleri tarafından keşfedilmiş ve sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinen fermente bir süt ürünüdür. Kafkas Türklerinin uzun ömürlü olmasının sırrının kefir tüketiminde yattığı düşünülmektedir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için tavsiye edilen kefir, doktorlar tarafından da herkesin günde en az bir bardak tüketmesi önerilen bir içecektir.
Evde Kefir Nasıl Mayalanır?
Evde kefir mayalamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- İlk adım olarak kefir tanecikleri temin edilmelidir. Bu tanecikleri internet üzerinden, kefir tanesi satan marketlerden veya kefire sahip tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz.
- Çiğ süt veya günlük süt kullanarak kefir mayalayabilirsiniz.
- Temin edilen kefir taneleri sütün içerisine eklenir ve beklenir.
- Mayalama işlemi için cam bir kap kullanmanız tavsiye edilir.
- Kefir tanelerini, 20 ile 25 derece arasındaki sıcaklıkta, cam bir kavanoza koyduğunuz süt içerisine ekleyin. Kavanozu karanlık bir odada bekletin ve isteğe göre kavanozun etrafına bir havlu sararak beklemeye bırakın.
- Kefir 8 ile 24 saat arasında mayalanır. İsteğe göre 2 gün kadar da bekletilebilir. Ne kadar çok bekletirseniz kefiriniz o kadar ekşi olur. Uzun süre bekletilerek yapılan kefirlerin sindirim sistemini yavaşlattığı, kısa süre bekletilenlerin ise sindirimi hızlandırdığı söylenmektedir.
- Kefir istenilen kıvama geldiğinde, içerisindeki kefir taneleri süzülür.
- Kefiri süzmek için plastik bir süzgeç ve tahta bir kaşık kullanmalısınız. Kefire asla metal temas ettirilmemelidir.
- Süzülen taneler, daha sonra kullanmak üzere cam bir kavanozdaki suyun içerisine koyulur. Bu taneler zaman içinde çoğalacaktır. Mayalamak için kullandığınız kadarını kavanozun üzerinde işaretlerseniz, daha sonra mayalamak için gerektiğinde ne kadarını kullanmanız gerektiğini bilirsiniz ve fazla olan kısmını da dilediğinizce dağıtabilirsiniz.
- Kefir tanecikleri -20 derecede uzun süre muhafaza edilebilir.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır:
- Mikroplara karşı direnci artırır ve vücudu korur.
- Sindirim sistemini kuvvetlendirir.
- Hazımsızlık çekenler için idealdir.
- Depresyondaki insanların içmesi tavsiye edilir.
- Sinirleri yumuşatır, rahat ve ferah hissetmeye yardımcı olur.
- Doğal antibiyotiktir. İlaç olan antibiyotiklerin yaptığı gibi vücuttaki vitaminleri öldürmez.
- Vücuttan kaybolan vitamin ve minerallerin geri kazanılmasını sağlar.
- Kan dolaşımını düzenler ve kolesterolü dengeler.
- Kalp krizi riskini ve yüksek tansiyonu engeller.
- Hastalıklara karşı direnci artırır.
- Vücuttaki zehri yok eder.
- Diyet yapan kişiler için idealdir, zira kilo aldırmaz.
- Yağ dokularının çözülmesine yardımcı olur.
- Saçların dökülmesini önler.
- Mide salgılarının düzenli ve sürekli salgılanmasını sağlar.
- Hormonlar üzerinde olumlu etkiler yapar ve düzenli çalışmalarını sağlar.
- Hücreleri ve dokuları yenileyici özelliği vardır.
- İlaçların sebep olduğu vitamin, mineral kaybı ve olası yan etkileri en aza indirir.
- Yorgunluk ve strese karşı vücudu korur.
- Kemik ve kasları güçlendirir. İskelet sistemini sağlamlaştırır.
- Alzheimer hastalığına karşı kalkan görevi üstlenir.
- Kaliteli, sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarıdır.
Evde kefir nasıl mayalanır ve mayaladığımız bu kefirin faydaları nelerdir açıkladık. Artık bu kadar faydalı ve doğal olan bir içeceği sevdikleriniz için yapma vakti. |