Kefiri Nasıl Saklarım?
Kefir tanelerini uzun süre kullanmayacaksanız, uygun saklama yöntemlerini bilmek önemlidir. İşte kefir tanelerini saklama yöntemleri:
Kefir Tanelerini Buzdolabında Saklama
- Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olabilirler. Kullanmayacağınız zaman, bir kabın içerisine saf su koyarak ve taneleri de içerisine ilave ederek buzdolabında (+4°C) saklayabilirsiniz.
Kefir Tanelerini Dondurma
- Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın (suyun klorsuz olmasına dikkat edin), temiz ve beyaz bir havlu ile üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın.
- Taneleri bir poşet ya da kutu içerisine koyun ve taneleri tamamen kapatacak kadar süt tozu ilave edin ve buzluğa kaldırın. Bu şekilde bir yıla yakın bir süre saklayabilirsiniz.
Kefir Tanelerini Kurutma
- Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın, temiz ve beyaz bir havlu ile üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın.
- Tanecikleri beyaz kâğıttan kese içerisine koyup yoğun güneş altına bırakın. Tanecikler burada sıcaklık, nem ve tanecik boyutuna bağlı olarak bir iki gün içerisinde kuruyacaklardır.
- Kuruyunca renkleri sarıya dönebilir, bu gayet normaldir. Kuruyan taneleri ağzı sıkıca kapatılabilen bir kaba koyup soğuk bir ortamda veya buzdolabında 1-1.5 yıl civarında saklayabilirsiniz.
Saklanan Kefir Tanelerinin Aktivitesini Geri Kazandırma
Farklı nedenlerle kefir taneleri aktivitelerini kaybetmiş olabilirler. Onları tekrar aktive edebilmek için:
Dondurulmuş Kefir Tanelerini Aktive Etme
- Dondurulmuş olan taneleri soğuk su içerisine koyun. Bu şekilde süt tozundan ayrılabilirler.
- Sonrasında bir kap içerisine tanelerin üzerine 1/3 oranında olacak şekilde süt ilave edin ve 24 saat beklemeye bırakın.
- Eğer pıhtılaşma istenen düzeyde olmazsa, bu işleme her 24 saatte sütün miktarını her seferde artırarak devam edin. Bu işlem üç-dört gün sürebilir.
- İstenen aromaya ve yapıya ulaşıldığında kefir taneleri sütü işlemek için hazır demektir.
Kurutulmuş Kefir Tanelerini Aktive Etme
- Tanecikleri bir kaba alıp üzerine 1/3 oranında süt ilave edin.
- 20 - 24 saat sonra eski aromaya ulaşmış ise taneler hazırdır.
- Eğer değilse, yukarıdaki gibi artan miktarlarda süt ilave ederek bu işleme devam edin. 2 - 7 gün arası tazelemeden sonra taneler hazır hale gelecektir.
Sonuç
Kefir tanelerini doğru saklama yöntemleri ile uzun süre muhafaza edebilir ve gerektiğinde yeniden kullanabilirsiniz. Bu yöntemler kefir tanelerinizin canlılığını koruyarak, tekrar kullanıldığında istenen lezzet ve yapının elde edilmesini sağlar.
|