Kefir Mayası Faydaları ve Yapılışı
15 Mayıs 2024

Kefir Mayası Faydaları ve Yapılışı

Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi veya soya sütleri ile yapımı sağlanır. Mayanın kalitesi çok önemlidir. Kaynağı tam belli olmayan kefirin içinde zararlı maddeler olabilir. Bu nedenle aktarlardan almak yerine üniversitelerde üretilenler tercih edilmelidir. Kefir mayası, vücut direnci üzerinde büyük etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasında fayda sağlamaktadır. Biyolojik açıdan metabolizmayı devamlı yapılandıran, vitamin, antioksidan ve mineraller bulunduğu için hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. B12, B1 ve K vitamini fazlasıyla yoğundur. Saydığımız vitaminlerin yeterli kullanımı böbrek, karaciğer ve sinir sistemine yarar sağlamaktadır.

Kefir Mayası Faydaları Nelerdir?
  • Kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Uykusuzluğu gidericidir.
  • Selülitlere karşı etkilidir.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını engeller.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu önlemeye katkı sağlar.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Depresyona karşı olumlu katkısı vardır.
  • Verem ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Egzama tedavisinde kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bronşit ve astım hastalığında kullanılır.
Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Sterilize edilen süt, 5 dk kaynatıldıktan sonra 20-25 C dereceye kadar soğutulur. İşlem için cam kavanoz kullanılmalıdır. Daha sonra 1 litre sütün içerisine 30-50 gr kefir tanesi ilave edilerek ağzı kapatılır ve 18-24 saat bekletilir. Bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Kefirin mayalanma süresinin sonunda metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Sonra süzgeçte kalan kefir taneleri temiz, klorsuz suyla yıkanıp tekrar süte koyulur. Hazırlanan kefir mayasının kullanım süresi 3 gündür. Karanlıkta ve soğukta muhafaza edildiğinde 6-8 güne kadar çıkabilir. Kefirin içerisinde peynir veya sirke kokusu varsa kefirde enfeksiyon olabilir. Bu nedenle temiz suyla yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmalıdır. Mayalanmakta olan kefir taneleri, uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına koyulur. Kefir mayasını günlük olarak içebilirsiniz. Ekşimsi bir tadı olduğundan dolayı, yanında meyve gibi tatlı besinlerle yenebilir. Kefir tüketimi kişinin yaşına ve ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Yemeklerle birlikte içilebileceği gibi ayrı olarak da içilebilir.

Kefir Mayası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kefirin Zararları Nelerdir?

Kefirin Zararları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Kefiri Nasıl Saklarım

Kefiri Nasıl Saklarım

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kefir ile Zayıflama Yöntemi

Kefir ile Zayıflama Yöntemi

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir Sabunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Sabunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?