Kefir ile Yoğurt Yapımı
15 Mayıs 2024

Kefir ile Yoğurt Yapımı

Kefir ile yoğurt yapımı oldukça kolaydır. Kefir, hafif ekşimsi tadı olan inek veya koyun sütü ile mayalanan fermante bir süt içeceği olmakla beraber sağlığa oldukça faydalı bir üründür. Kefir tüketimi birçok sindirim hastalıklarına iyi geldiği gibi, tümörden egzama hastalığına kadar birçok sağlık konularında faydası vardır. Hatta kefir, zayıflama diyeti olarak bile kullanılmaktadır.

Kefir Mayalamak İçin Nelere Gerek Vardır?
  • Kefire metal değmemesi gerekiyor bu yüzden kefiri süzmek için plastik bir süzgeç
  • Tahta Kaşık
  • Cam kavanoz
  • Süt ve kefir taneleri gerekmektedir.
Kefir taneleri bir kullanımlık değildir aynı kefir taneciklerini defalarca kullanabilirsiniz. En zengin içerikli kefir mayası canlı kefirden elde edilir. Fakat bazı marketlerde birkaç kullanımlık kefir mayası satılıyor. Bu kefir mayaları canlı kefirden değil de kefir kültüründen üretiliyor. Kültürle üretilen mayaların besin değerleri canlı kefire göre daha düşüktür.

Kefir Nasıl Mayalanır?

İlk yapacağınız şey iyi bir çiğ süt temin etmektir. Sütün güvenilir olması gerek çünki kefiri kaynatmadan yaparsanız besin değeri daha yüksek olur. Çünkü süt kaynayınca kalsiyum değeri bozulur. Eğer çiğ süt içinize sinmiyorsa mayalamadan önce 5 dakika kaynatabilirsiniz. Çiğ sütü bulamazsanız pastörize günlük sütte kullanabilirsiniz.
  • Kefirin mayalanması için oda sıcaklığının 20-25 derece olması gerekmektedir. Sütü kaynatmış bulunuyorsanız sıcaklığının oda sıcaklığına yani 25 dereceye düşmesini bekleyin ve cam kavanoza aktarın.
  • Suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik süzgeçle süzerek su ile yıkamadan tahta kaçık yardımıyla sütün içine bırakın. Sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatarak havlu ile sarıp karanlık bir odaya koyun. Normal şartlarda 1 litre süte 15-20 gram civarında yani ceviz büyüklüğünde bir kefir yeterli olur. Normalde aynı mayanın dörtte biri kadarı bile mayalamaya yeter ancak mayalaması daha uzun zaman alacaktır. En ideali 1 litre süte ceviz büyüklüğünde kefirdir.
  • Kefirin mayalanması 8 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Fakat kıvamı daha yoğun ve ekşimsi olsun istiyorsanız bu mayalanma zamanını iki güne çıkarabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre mayalanma süresi 12 saatten az olan kefirin sindirim sistemini yavaşlattığı, 12 saat üzerindeki mayalanmalar da ise sindirim sitemini hızlandırdığını ortaya çıkmıştır.
  • Kefir hazır olunca plastik süzgeçten geçirerek geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan ya taze süte veya suya atın. Bu mayayı hemen kullanamazsınız. Cam kavanozda 10 gün beklettikten sonra bir sonraki kefir mayalamasın da kullanabilirsiniz.
  • Süzülmüş kefiri cam kavanoza koyarak dolapta saklayıp 3-4 günde tüketebilirsiniz.
  • Bu kefir mayaları zamanla çoğalacaktır. Fazla gelen mayaları kâğıt bardak içinde -20 derecede dondurarak saklayabilirsiniz.
  • Doktorlar en az günde yarım litre kefir tüketmeyi tavsiye ediyor.

Kefir İle Yoğurt Yapımı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kefir ile Zayıflama Yöntemi

Kefir ile Zayıflama Yöntemi

Kefiri Nasıl Saklarım

Kefiri Nasıl Saklarım

Popüler İçerikler

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kefir Faydaları Nelerdir?

Kefir Faydaları Nelerdir?

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Kefir ile Yoğurt Yapımı

Kefir ile Yoğurt Yapımı

Kefir Neye İyi Gelir?

Kefir Neye İyi Gelir?

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefir Nasıl Mayalanır?