Kefir İle Yoğurt Yapımı



Kefir ile yoğurt yapımı oldukça kolaydır. Kefir, hafif ekşimsi tadı olan inek veya koyun sütü ile mayalanan fermante bir süt içeceği olmakla beraber sağlığa oldukça faydalı bir üründür.  Kefir tüketimi bir çok sindirim hastalıklarına iyi geldiği gibi , tümörden egzama hastalığına kadar bir çok sağlık konularında faydası vardır. Hatta kefir, zayıflama diyeti olarak bile kullanılmaktadır. 


Kefir Mayalamak İçin Nelere Gerek Vardır?
  • Kefire metal değmemesi gerekiyor bu yüzden kefiri süzmek için plastik bir süzgeç 
  • Tahta Kaşık
  • Cam kavanoz
  • Süt ve kefir taneleri gerekmektedir.
Kefir taneleri bir kullanımlık değildir aynı kefir taneciklerini defalarca kullanabilirsiniz. En zengin içerikli kefir mayası canlı kefirden elde edilir. Fakat bazı marketlerde birkaç kullanımlık kefir mayası satılıyor. Bu kefir mayaları canlı kefirden değil de kefir kültüründen üretiliyor. Kültürle üretilen mayaların besin değerleri canlı kefire göre daha düşüktür.

Kefir Nasıl Mayalanır?
İlk yapacağınız şey iyi bir çiğ süt temin etmektir. Sütün güvenilir olması gerek çünki kefiri kaynatmadan yaparsanız  besin değeri daha yüksek olur. Çünkü süt kaynayınca kalsiyum değeri bozulur. Eğer çiğ süt içinize sinmiyorsa mayalamadan önce 5 dakika kaynatabilirsiniz. Çiğ sütü bulamazsanız pastörize günlük sütte kullanabilirsiniz
  • Kefirin mayalanması için oda sıcaklığının 20-25 derece olması gerekmektedir.
    Kefir İle Yoğurt Yapımı

    Sütü kaynatmış bulunuyorsanız sıcaklığının oda sıcaklığına yani 25 dereceye düşmesini bekleyin ve cam kavanoza aktarın.
  • Suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik süzgeçle süzerek su ile yıkamadan tahta kaçık yardımıyla sütün içine bırakın. Sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatarak havlu ile sarıp karanlık bir odaya koyun. Normal şartlarda 1 litre süte 15-20 gram civarında yani ceviz büyüklüğünde bir kefir yeterli olur. Normalde aynı mayanın dörtte biri kadarı bile mayalamaya yeter ancak mayalaması daha uzun zaman alacaktır. En ideali 1 litre süte ceviz büyüklüğünde kefirdir.
  • Kefirin mayalanması 8 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Fakat kıvamı daha yoğun ve ekşimsi olsun istiyorsanız bu mayalanma zamanını iki güne çıkarabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre mayalanma süresi 12 saatten az olan kefirin sindirim sistemini yavaşlattığı, 12 saat üzerindeki mayalanmalar da ise sindirim sitemini hızlandırdığını ortaya çıkmıştır.
  • Kefir hazır olunca plastik süzgeçten geçirerek geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan ya taze süte veya suya atın. Bu mayayı hemen kullanamazsınız. cam kavanozda 10 gün beklettikten sonra bir sonraki kefir mayalamasın da kullanabilirsiniz.
  • Süzülmüş kefiri cam kavanoza koyarak dolapta saklayıp 3-4 günde tüketebilirsiniz.
  • Bu kefir mayaları zamanla çoğalacaktır. Fazla gelen mayaları kağıt bardak içinde -20 derecede dondurarak saklayabilirsiniz.
  • Doktorlar en az günde yarım litre kefir tüketmeyi tavsiye ediyor.

Yayınlanma Tarihi : 06.11.2014 04:49:19





Kefir İle Yoğurt Yapımı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Kefir İle Yoğurt Yapımı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kefirin Faydaları

Kefirin faydaları, sağlık için sayılamayacak kadar faydaya sahiptir. Bilhassa en bilindik faydası sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve obezite ile mücadele eden kişilere kolaylık sağlamasıdır. Kefir içeceğinin ana yurdu Kafkaslardı...

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü, çok eski yıllardan beri Kafkasya'da imal edilmeye başlanan kefirin yaygınlaşarak günümüzde tüm dünyaca tercih edilen köpüklü, koyu kıvamlı ve hafif ekşi lezzette olan şifalı bir içecek kültürüdür. Araştırmalara g...

Kefir Neye İyi Gelir

Kefir neye iyi gelir? Bu soruya cevap vermeden önce kefirin ne olduğuna bakalım. Kefir, bazı kaynaklarda Türkçe " keyif" sözcüğünden geldiği ve ilk Kafkaslarda hazırlandığı belirtilir. İnek, koyun, keçi sütlerini fermantasyondan g...

Kefir Mayası

Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, hindistan cevizi ve ya soya sütleri...

Kefir Ayranı

Kefir ayranı, kefir yoğurdundan yapılan mineralce oldukça zengin ve besin değeri yüksek bir içecektir. Kefir ayranı yapmak çiğ süt veya günlük süt temin edilir ve bir kaba bir litre süte 40 gram kefir konu. Bu ceviz büyüklüğündeki...

Kefir Nedir

Kefir Nedir, Kefir, çok eski yıllarda ve Kafkasya bölgesinde yapımı olan, bugünün Avrupa ve Amerika ülkelerine ticareti yapılmaktadır. Süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), h...

Kefir Faydaları

Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve günümüze gelene kadar hiç bir değişikliğe uğramamış bir içecektir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu içecek vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılayabilmektedir. Kefirin sindi...

Kefir Nasıl Mayalanır

Kefir Nasıl Mayalanır; Öncelikle kefirin geçmişine bakacak olunursa; Kefir Batı Asya Türklerinin keşfettiği çok şifalı bir içecektir. Su yerine kefir içen, Kafkas Türklerinin uzun yaşamasının sırrının bu olduğu düşünülüyor. Özelli...

Kefir Nasıl Yapılır

Kefir nasıl yapılır?  Kefir yapmak aslında yoğurt yapmaktan bile kolay! Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kefir için yapılacak en önemli şey kefir tanelerine sahip olmak. Kefir Nereden Gelmiştir?Kafkas Türklerinin bulduğu bir içece...

Kefir Sabunu

Kefir sabunu, yüzde yüz bitkisel bir ürün olup kimyasal bileşikler içermez. Son yıllarda kimyasalların artmasıyla birlikte insanlar doğal ürünlere yönelmeye başlamıştır. Özellikle bayanların yaptığı makyajlar yüzünden ciltte cilt ...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Kefir, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Ağustos - 2017