Kefir

Kefir

Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etialkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişmektedir. Fındık veya buğday tanesi kadar beyazımsı yada beyaz-sarı renklerinde ufak karnabahar yada patlamış mısır görselliğine sahiptir.

Kefir de doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucunda oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar sağlamaktadır. Değerli vitamin ve minareller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilmektedir. Proteinler ve doğal antibiyotik içermektedir.

Kefir taneleri neye benzer?

Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır. Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zarf (f) vardır. Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları oluşturduğu bu zarın içinde yaşamaktadırlar. Kefir, köpüklü, koyu kıvamlı, hafif ekşimsi bir içecektir. Sıcak yaz aylarında ferahlatan, içini soğutan bir içecek özelliğidir.

Kefir nereden gelmiştir?

Kefirin anavatanı Kafkaslardır. Çin ve Rusya'da çok tüketilebilen kefir ilk defa Orta Asya'da Kafkas Türkleri tarafından yapılmış bir içecektir. Kafkas Türklerinin güçlü ve sağlıklı bir vücuda sahip olmalarının nedeni uzun yıllar yaşamalarının kefirin büyük bir rolü olduğunu söylemektedirler. Kefir, kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, pirinç veya soya sütleri ile yapımı sağlanır.

Bilimsel araştırma yapan fakülteler ve kuruluşlar kefirin faydaları hakkında titiz çalışmalar yaparken büyük gelişmeler ve önemli sonuçlara varmışlardır.

Kefiri kimler kullanır?

Kefirin her yaştaki insanlar yaşı ne olursa olsun kullanmaktadırlar. Yan etkisine sahip değildir. Çocuklar üzerinde dahi rahatlıkla verilebilmektedir.

Kefiri kanser hastaları neden tercih ediyor?

Kefir, vücut direnci üzerinde büyük etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışmasında fayda sağlıyor. Bağırsak kanserini oluşturan bulguları yok ediyor. Kesinlikle ilaç değildir. Kanser hastaları, kefirin içerdiği yararlı özellikleri sayesinde kefiri tercih etmektedirler. Yapılan araştırmalar dahilinde, kefirde iştahsızlığa iyi geldiği ve uykusuzluğa da çok iyi geldiğini söylemektedirler.

Kefir hücreleri nasıl yeniler?

Biyolojik yönden insan metabolizmayı devamlı yapılandıran Antioksidan vitamin ve mineraller bulunduğu için, hücrelerin yenilenmesinde fayda sağlamaktadır. Vücutta kuvvetli bir temizleme işini yapan kefir, yaşlanmayı oldukça yavaşlatan, her derde deva olarak çoğu hastalı engellemektedir. Vücudu yenileyerek beraberinde dinç kalmasını sağlıyor.

Kefirdeki besin değerleri nelerdir?

Kefir, vücuttaki temel fonksiyon ve değişik faaliyet amaçlı kullandığı mineral ve esansiyel aminoasitler değerleriyle çok zengindir. Kefirin içeriğindeki, proteinler yarım sindirim yaptığı ve bu sebeple vücut açısından basit değerlenen yapılarıdır. Kefirde yoğun olarak esansiyel amino asitleriyle bir adetine sahip triptofanın, mineral maddelerin oluşumu kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemine rahatlık etkisi verdiği bilinmektedir. Vücudumuzun en fazla ikinci mineral maddesine sahip fosfor, hücre yenileyici ve enerji ihtiyacının giderilmesi için karbonhidratların, yağlarda ve proteinlerde kullanım açısından kolaylık sağlar. Kefir B12, B1 ve K vitamini fazlasıyla yoğundur. B u vitaminlerin yeteri kadar kullanılması üzerinde böbrek, karaciğer ve sinir sistemine bazen de deri hastalıklarına çok fazla yarar sağladığı kanıtlanmıştır.

Kefirin faydaları nelerdir?

  • Cinsel işlevlere olumlu etkisine sahiptir.
  • Kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Uykusuzluğu gidericidir. Spor yapan kişiler için enerji deposudur.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Kemoterapi tedavisi sırasında vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlı olmasını sağlar.
  • Selülitlere karşı etkilidir.
  • Birçok hastalığı engellemeye yardımcı olur.
  • Alkol alanlara, kaybolan vitaminlerin geri kazanılması yönünde takviye sağlar.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç kullananlara yardımcıdır.
  • Antibiyotik ilaçlar, vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğü için; içerdiği faydalı bakteriler sayesinde doğal antibiyotik görevi yapar.
  • Antioksidan özellikleriyle hücre yenilenmesinde katkıda bulunur.
  • Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Damar sertliğini önler.
  • Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanın mimarıdır. Kemiklerin ve kasların kuvvetli kalmasına destek sağlar.
  • Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
  • Başta prostat ve bağırsak kanseri olmak üzere, birçok kanseri önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını engeller.
  • Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu önlemeye katkı sağlar.
  • Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
  • Kronik depresyona karşı olumlu katkısı vardır.
  • Yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yaşlılıkta karşılaşabilecek sorunları önlemeye katkı sağladığından, mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmezdir.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Çocuklarda kabızlık sorunlarında etkilidir.
  • Laktoz emilimini arttırır.
  • Alerjik reaksiyonlara karşı koruyucudur.

Kefir taneleri aktif hale getirilerek şöyle mayalanır;

Sterilize edilmiş süt, günlük pastörize süt veya UHT süt kullanılabilse de günlük pastörize süt tercih edilir. Süt 5 dakika kaynatıldıktan sonra 20-25*C'ye kadar soğutulur. İşlem için cam kavanoz kullanılmalı, bakır, alüminyum kaplar kullanılmamalıdır. 1 litre sütün içine 30-50 gr kefir tanesi ilave edilerek ağzı kapatılır. 20-25*C'de yaklaşık 18-24 saat bekletilir, bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Mayalanma süresinin sonunda metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçte kalan kefir taneleri temiz ve klorsuz suyla yıkanıp tekrar süte konur.

İlave bilgiler;

Evde hazırlanan kefirin kullanım süresi 3 gündür, karanlıkta ve soğukta (2-4*C) muhafaza edildiğinde 6-8 güne çıkabilir, marketlerde satılanların raf ömrü uzundur. Kefirde peynir veya sirke kokusu varsa enfeksiyon olabilir, temiz suyla iyice yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmaktadır. Kefirin sıcak yemeklerle birlikte içilmesi probiyotik mayaların ölümüne sebep olabilir. Mayalanmakta olan kefir taneleri uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına bekletilir.

Kefir günde kaç bardak içilmelidir;

Kefiri günde bir bardak rahatlıkla içilebilir. Evde kefir mayasından mayalayabileceğiniz gibi marketlerde satılan sade türleri de kullanılmaktadır. Kefirde ekşimsi bir tat olduğundan dolayı yanında meyve gibi tatlı besinler ile yenilebilir.

Kefir Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kefir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kefir Zayıflatırmı
Kefir Zayıflatırmı
Kefir Zayıflatırmı, Kafkasların gençlik sırrı olarak bilinen kefirin tarihi, yüzyıllar öncesine dayanan ve o zamandan bugüne nesiller boyunca süre gelmiştir. Süt ürünlerinden birisi olan bu özel içecek kefirin, her derde deva, doğal enerji ve şifa ka...
Kefir Zararları
Kefir Zararları
Kefir Zararları sıralamasında, yüksek kalorili bir besin olduğu için sık sık tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer kilo sorununuz varsa, Kefir tüketimine dikkat etmeniz gerekmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda Kefir Zararları söylenmekte ...
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir
Kefir mayası, yıllar önce Kafkasya'da Orta Asya Türkleri tarafından sütten yapılan ve ayrana benzeyen bir içecektir. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde hem lezzeti hem de sağlığa faydalı oluşu nedeniyle günlük olarak tüketilen bir içecek haline gelm...
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli
Kefir ne kadar tüketilmeli, kefir dünyanın pek çok yerinde sağlık amacı ile tüketilen fermente süttür. Kefir, inek, koyun ya da keçi sütü kullanılarak elde edilebilir. İşlem gördüğü için tadı hafif buruk olur. Süte oranla daha fazla sindirime yardımc...
Kefir İle Yoğurt Yapımı
Kefir İle Yoğurt Yapımı
Kefir ile yoğurt yapımı oldukça kolaydır. Kefir, hafif ekşimsi tadı olan inek veya koyun sütü ile mayalanan fermante bir süt içeceği olmakla beraber sağlığa oldukça faydalı bir üründür. Kefir tüketimi bir çok sindirim hastalıklarına iyi geldiği gibi...
Kefir Maskesi
Kefir Maskesi
Kefir maskesi, cilt yenilenmesi, güzelleşmesi ve kırışıklıkların açılması üzerinde oldukça etkilidir. Kefir genel sağlık açısından en faydalı formante süt ürünüdür. Cilt dokularını besleyen kefir, cilde sürüldüğünde de cildi besleyerek, nemlendirir.K...
Su Kefiri
Su Kefiri
Su kefiri, Meksika kökenli mucizevi bir içecektir. Su kefiri 20.yy başlarında Avrupa`da da kullanılmaya başlandı. Su kefirinin yaygın olarak bilinen süt kefiri ile bir ilgisi yoktur. 'Tibi' olarak da bilinen su kefirinin faydaları arasında bağışıklı...
Kefir İle Zayıflama
Kefir İle Zayıflama
Kefir ile zayıflama, fazla kilolardan kurtulmak için, artık tüm dünyada kullanılan bir diyet yöntemidir. Eski yıllarda Orta Asya'da kullanılan şimdi ise tüm dünyada üretilip kullanılan sindirim sistemini hareketlendiren çok sağlıklı bir içecektir. K...
Kefiri Nasıl Saklarım
Kefiri Nasıl Saklarım
Kefir tanelerini bir kaç ay kullanmayacaksanız; * Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olacaklardır. Kefiri kullanmayacağınız zaman bir kabın içerisine saf suyu koyarak ve taneleri de içerisin...
Kefir Sabunu
Kefir Sabunu
Kefir sabunu, yüzde yüz bitkisel bir ürün olup kimyasal bileşikler içermez. Son yıllarda kimyasalların artmasıyla birlikte insanlar doğal ürünlere yönelmeye başlamıştır. Özellikle bayanların yaptığı makyajlar yüzünden ciltte cilt bozuklukları veya za...
Kefir Ayranı
Kefir Ayranı
Kefir ayranı, kefir yoğurdundan yapılan mineralce oldukça zengin ve besin değeri yüksek bir içecektir. Kefir ayranı yapmak çiğ süt veya günlük süt temin edilir ve bir kaba bir litre süte 40 gram kefir konu. Bu ceviz büyüklüğündeki kefiri 25 derece sı...
Kefir Nedir
Kefir Nedir
Kefir Nedir, Kefir, çok eski yıllarda ve Kafkasya bölgesinde yapımı olan, bugünün Avrupa ve Amerika ülkelerine ticareti yapılmaktadır. Süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi tarihi ...
Yoğurt ve Kefirin Farkı
Yoğurt ve Kefirin Farkı
Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir bu ...
Kefir Kültürü
Kefir Kültürü
Kefir Kültürü, çok eski yıllardan beri Kafkasya'da imal edilmeye başlanan kefirin yaygınlaşarak günümüzde tüm dünyaca tercih edilen köpüklü, koyu kıvamlı ve hafif ekşi lezzette olan şifalı bir içecek kültürüdür. Araştırmalara göre Kafka...
Kefir Faydaları
Kefir Faydaları
Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve günümüze gelene kadar hiç bir değişikliğe uğramamış bir içecektir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu içecek vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılayabilmektedir. Kefirin sindi...
Kefir Mayası
Kefir Mayası
Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, hindistan cevizi ve ya soya sütleri ile yapımı s...
Kefir Neye İyi Gelir
Kefir Neye İyi Gelir
Kefir neye iyi gelir? Bu soruya cevap vermeden önce kefirin ne olduğuna bakalım. Kefir, bazı kaynaklarda Türkçe " keyif" sözcüğünden geldiği ve ilk Kafkaslarda hazırlandığı belirtilir. İnek, koyun, keçi sütlerini fermantasyondan ge...
Kefirin Faydaları
Kefirin Faydaları
Kefirin faydaları, sağlık için sayılamayacak kadar faydaya sahiptir. Bilhassa en bilindik faydası sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve obezite ile mücadele eden kişilere kolaylık sağlamasıdır. Kefir içeceğinin ana yurdu Kafkaslar...
Kefir Nasıl Yapılır
Kefir Nasıl Yapılır
Kefir nasıl yapılır? Kefir yapmak aslında yoğurt yapmaktan bile kolay! Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kefir için yapılacak en önemli şey kefir tanelerine sahip olmak. Kefir Nereden Gelmiştir?...
Kefir Nasıl Mayalanır
Kefir Nasıl Mayalanır
Kefir Nasıl Mayalanır; Öncelikle kefirin geçmişine bakacak olunursa; Kefir Batı Asya Türklerinin keşfettiği çok şifalı bir içecektir. Su yerine kefir içen, Kafkas Türklerinin uzun yaşamasının sırrının bu olduğu düşünülüyor. Özellikle gelişm...

 

Kefir Zayıflatırmı
Kefir Zararları
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli
Kefir İle Yoğurt Yapımı
Kefir Maskesi
Su Kefiri
Kefir İle Zayıflama
Kefiri Nasıl Saklarım
Kefir Sabunu
Kefir Ayranı
Kefir Nedir
Yoğurt ve Kefirin Farkı
Kefir Kültürü
Kefir Faydaları
Kefir Mayası
Kefir
Kefir Neye İyi Gelir
Kefirin Faydaları
Kefir Nasıl Yapılır
Kefir Nasıl Mayalanır
Popüler İçerik
Yoğurt ve Kefirin Farkı
Yoğurt ve Kefirin Farkı
Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini...
Kefir Kültürü
Kefir Kültürü
Kefir Kültürü, çok eski yıllardan beri Kafkasya'da imal edilmeye başlanan kefirin yaygınlaşarak günümüzde tüm dünyaca tercih edilen köpüklü, koyu kı...
Kefir Faydaları
Kefir Faydaları
Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve günümüze gelene kadar hiç bir değişikliğe uğramamış bir içecektir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu ...
Kefir Mayası
Kefir Mayası
Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur...
Kefir Neye İyi Gelir
Kefir Neye İyi Gelir
Kefir neye iyi gelir? Bu soruya cevap vermeden önce kefirin ne olduğuna bakalım. Kefir, bazı kaynaklarda Türkçe " keyif" sözcüğünden geldiği ve ilk Ka...
Kefirin Faydaları
Kefirin Faydaları
Kefirin faydaları, sağlık için sayılamayacak kadar faydaya sahiptir. Bilhassa en bilindik faydası sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve obezite ile müca...
Kefir Nasıl Yapılır
Kefir Nasıl Yapılır
Kefir nasıl yapılır? Kefir yapmak aslında yoğurt yapmaktan bile kolay! Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kefir için yapılacak en önemli şey kefir tane...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Kefir Zayıflatırmı
Kefir Zararları
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli
Kefir İle Yoğurt Yapımı
Kefir Zayıflatırmı?
Kefir Mayalanması
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Kefir Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Kefir Zayıflatırmı?
Kefir Mayalanması
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Kefir Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2018